Welkom bij onze boerderij Winkel

U kunt bij ons online vlees, fruit en honing bestellen

Kerstbestellingen

Bestel voor … uur uw kerstboodschappen.

Zuivere bloemenhoning

Honing

 

Is een lichtverteerbaar zoetmiddel dat al door onze prehistorische voorouders werd gebruikt en het heeft lange tijd stand gehouden als voornaamste bron van zoet. En zoet is het, bijna twee keer zo zoet als kristalsuiker! Honing wordt door bijen gemaakt en is dus van dierlijke oorsprong. Ook hommels maken honing, maar in tegenstelling tot de honingbij leggen zij hiervan geen grote voorraden aan.

Hoe wordt honing eigenlijk gemaakt? Uit de bloemen die de bijen bezoeken zuigen ze nectar. Die nectar komt dan in hun speciale honingmaag terecht waar de daar aanwezige enzymen de meervoudige suikers tot enkelvoudige suikers afbreken. Terug in de bijenkast dragen ze deze verrijkte nectar over aan jongere werkbijen waardoor dit in aanraking komt met speeksel; hierin zitten enzymen die verder inwerken op de nectarsuikers. Tijdens dit proces ontstaat door de verschillende aanwezige stoffen een desinfecterend milieu, zodat de honing en de kast vrij van schimmels en bacteriën blijven.
De verrijkte dunne nectar wordt in zeskantige wassen voorraadhokjes (de raten) opgeborgen en zodoende in de warme en droge bijenkast aan de lucht blootgesteld, het vocht kan dan verdampen en de honing rijpen. Wanneer het product op honingdikte is, worden de raten met wasdekseltjes verzegeld.
Vanaf dit moment kan de honing door de imker worden geoogst.

De bijenkasten op locatie

De bijenkasten op stal

Bijen foerageren op nectar en slaan deze op in hun honingmaag; tijdens de vlucht terug naar de kast worden er stofjes aan de nectar toegevoegd, die de suikers afbreken en de nectar beschermen tegen ongewenste bacteriën. In de kast wordt de bewerkte nectar opgeslagen in de raatcellen en door de huisbijen verder bewerkt tot het product dat wij honing noemen.

Als de honing voldoende gerijpt is, verzegelen de bijen de honing met een dun laagje was. Als de imker de honing wil slingeren, neemt hij de raampjes uit de honingkamer, maakt ze vrij van bijen en zet ze klaar om met het slingerproces te beginnen.

Met een ontzegelvork worden eerst de waslaagjes verwijdert aan beide zijden van het raam.

Vervolgens gaan de ontzegelde raampjes in de honingslinger. Deze bestaat uit een roestvrijstalen vat, waarin een soort centrifuge zit. Deze wordt met hoge snelheid rondgedraaid; hierdoor slingert de honing uit de cellen tegen de gladde wand van het honing vat en glijdt naar beneden.

De uitgeslingerde honing loopt via een dubbele zeef, waarin de wasresten en overige ongerechtigheden achterblijven het zogenaamde mengvat in.

Als de honing gereed is, wordt deze in potten gegoten en te koop aangeboden in onze winkel.

Onze honing is vervaardigd van diverse voorjaarsbloesem en balsemien uit Breda en de Biesbosch.

Bijenvolk

Een bijenvolk is een levend organisme, het volk opereert als één. Iedere losse bij is een onderdeeltje van dat grote geheel:
Koningin of moer – de basis van het volk. Zij legt de eitjes om het volk in stand te houden.
Dar – het mannelijke element in het volk. Ze bevruchten de jonge koninginnen, bij voorkeur van een ander volk. Hierna sterft de dar.
Werkster – de arbeidskrachten van het volk. De eerste helft van hun leven werken ze in de binnendienst (wasproductie, voeden van de larven), de laatste helft trekken ze erop uit om nectar, stuifmeel en ook hars te verzamelen.

Het kan voorkomen dat een werksterbij een veelheid aan bloemen ontdekt. De locatie van zo’n plek wordt dan door middel van een zgn. bijendans doorgegeven aan de andere bijen in de kast.
Eén bijenvolk kan per jaar ongeveer 30 kilo honing produceren, hiervoor is zo’n 120 kilo nectar naar de kast gebracht. Voor 1 potje honing (450 gr) vliegen de bijen ongeveer 10.000 keer heen en weer naar de kast.

In principe is het zeer lang houdbaar (donker en droog, en met het deksel goed op het potje), hoewel het na enige tijd kan versuikeren. Om deze versuikerde honing weer vloeibaar te maken zet je het potje honing zonder het dekseltje in een pannetje warm, niet kokend, water en laat het dan langzaam smelten. De temperatuur van de honing mag daarbij niet boven de 40°C uitkomen, omdat anders de waardevolle enzymen kapot gaan. Nooit in de magnetron opwarmen want dat overleven de nuttige enzymen ook niet.
Omdat kinderen jonger dan 1 jaar nog geen volledige weerstand in hun darmen hebben opgebouwd, is het beter dat zij nog geen honing eten, om een mogelijke maar zeer kleine kans op besmetting met infantiel botulisme te voorkomen.

Honing feitjes

 1. In Nederland zijn voedingsproducenten verplicht om een houdbaarheidsdatum te vermelden op de verpakking. Die van honing is onzin. Honing is namelijk het enige voedingsmiddel dat nooit kan bederven. De kwaliteit kan hoogstens iets achteruit gaan.
 2. Honing is het enige voedsel dat door insecten wordt gemaakt dat mensen kunnen eten.
 3. Geen steriel middel in huis en een wond opgelopen? Geen nood, met honing kun je ook een wond steriliseren want het heeft een
  antibacteriële werking. Bovendien geneest het ook nog eens sneller wonden. Niet voor niets kun je bij de apotheek een medicinale honingzalf kopen.
 4. Honing is eigenlijk bijenbraaksel. Kotsten mensen maar zo lekker…
 5. Het zit boordevol vitamine B.
 6. Honing is het enige voedsel dat alle stoffen bevat die nodig zijn om te leven, waaronder enzymen, vitaminen, mineralen en water. Bovendien is het het enige voedingsmiddel waar pinocembrin in zit, een antioxidant dat wordt gekoppeld aan het verbeteren van hersenfuncties.
 7. Waarom honing beter voor je is dan suiker of kunstmatige zoetstoffen? Die laatste twee bevatten geen vitamines of andere voedingsstoffen. In honing zit vol met vitamines, antioxidanten en mineralen.
 8. Honing heeft een gezonde Glycemische Index wat betekent dat de suiker beetje bij beetje wordt opgenomen in de bloedbaan wat zorgt voor een betere spijsvertering.
 9. Omdat honing veel antioxidanten bevat, zorgt het onder andere voor een beter immuunsysteem. Honing wordt daardoor al eeuwen overal ter wereld gebruikt voor allerlei kwalen, maar ook om ziektes te voorkomen.
 10. Je krijgt meer energie van honing! Het is een natuurlijke bron van koolhydraten die het lichaam instant energie kunnen geven. Bovendien helpt het bij je uithoudingsvermogen en vermindert het vermoeidheid van de spieren. De natuurlijke fruitsuikers, fructose en glucose spelen een belangrijke rol om vermoeidheid tijdens bijvoorbeeld sporten te voorkomen.
 11. Honing kan ervoor zorgen dat je cholesterolgehaltes laag blijven.
  12. Honing is niet alleen gezond, je wordt er ook mooi van en het werkt anti-aging. De hygroscopische eigenschappen van honing zorgen ervoor dat het een ideaal cosmetisch ingrediënt is in beauty producten. Het helpt de huid gehydrateerd te houden. Bovendien ondersteunen de natuurlijke antioxidanten en antimicrobiële eigenschappen ook het huideigen vermogen om te verjongen en de beschadigde huidcellen te laten vernieuwen.

VERKOOPLOCATIES

De Moerderij Scharrelvarkens

Middelstraat 64
5176 NK De Moer
www.demoerderij.nl

Liesbos Asperges Breda

Liesstraat 82
4839 GT Breda
liesbosasperges@hotmail.com

Zuivelboerderij de Driehoek

Hoogstraat 82-B
4901 PK Oosterhout
www.zuiveldriehoek.nl

De Bruijn streekproducten

Irenestraat 26
4941 JN Raamsdonkveer

Goesting

Bisschop de Vetplein 5
5126 CA Gilze

Molen de Arend

Molenstraat 40
4844 AP Terheijden
www.molendearend.nl

Fleurieus bloematelier

Raadhuisstraat 23a
5126 CK  Gilze
www.fleurieusgilze.nl

Zelf ook een verkooplocatie worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Verkoop locaties

De Bruijn streekprodukten

Irenestraat 26
4941 JN Raamsdonksveer

 

Zuivelboerderij de Driehoek

Hoogstraat 82-B
4901 PK Oosterhout
www.zuiveldriehoek.nl

Recreatieboerderij / Boerderijwinkel Johan en Caroline 

Wagenstraat 74
4845 CX Wagenberg
www.johanencaroline.nl

De Moerderij Scharrelvarkens

Middelstraat 64
5176 NK De Moer
www.demoerderij.nl

Liesbos Asperges Breda

Liesstraat 82
4839 GT Breda
liesbosasperges@hotmail.com

Molen de Arend

Molenstraat 40
4844 AP Terheijden
www.molendearend.nl

Goesting

Bisschop de Vetplein 5
5126 CA Gilze

Fleurieus bloematelier

Raadhuisstraart 23a
5126 CK Gilze
www.fleurieusgilze.nl

Zelf ook een verkoop locatie willen worden? neem dan vrijblijvend contact met ons op.